GHIDUL MANASTIRILOR DIN ROMANIA PDF

Croitoru Eugen. Ghidul Mănăstirilor din România. Uploaded by. Iulian Grigore. manastiri moldova. Uploaded by. levtt. Nicolae Iorga – Istoria Bisericii Româneşti . QR code for Ghidul mănăstirilor din România. Title, Ghidul mănăstirilor din România. Authors, Gheorghiță Ciocioi, Amalia Dragne, Diana-Cristina Vlad, Mihaela. Dicаionarul mănăstirilor din Transilvania, Banat, CriЮana Юi MaramureЮ. Cluj- Napoca: Presa Ghidul mănăstirilor din România (2nd ed.). Bucure܈ti: Editura.

Author: Digami Faujinn
Country: Hungary
Language: English (Spanish)
Genre: Software
Published (Last): 26 February 2018
Pages: 479
PDF File Size: 18.28 Mb
ePub File Size: 18.61 Mb
ISBN: 984-6-95137-146-7
Downloads: 79399
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Nakazahn

Manastirea se afla in mijlocul landsaftului pitoresc Rudi-Arionesti, nu departe de Nistru — la o distanta de 15 kilometri de oraselul Otaci.

Manastirea Rudi — numita uneori si Manastirea Rughi — este asezata pe cursul unui rau ce strabate, prin mijloc, padurea ce se intinde pe un mare petic de pamant. Manastirea Rudi este locul unde simpletea, bunatatea si credinta coexista.

Drumul spre acest lacas sacru serpuieste printre peisajele incantatoare de pe malul Bulboacei, un afluent al Nistrului. In anulcu binecuvintarea episcopului Inochentie de la Husipe mosia fratilor Andronachi si Teodor Rudea si cu sprijinul financiar al negustorului Donciul din Movilau Podolia a fost construita o biserica de piatra cu hramul Sfanta Treime, in stil moldovenesc.

Acest fapt a fost consemnat, in limba slavona, intr-o inscriptie care s-a pastrat pana in prezent: Anulluna iunie in ziua 1. Din formularul bisericii Sfanta Treime a schitului Rudi, din anulcitim: A luat cu forta livada, via, pasunile, prisaca. Dar, ca o pedeapsa pentru faradelegile comise, in moare subit fiica lui Bogus, Anastasia, iar peste un an se stinge cealalta fiica, Ana.

  CALCULO DIFERENCIAL E INTEGRAL LARSON HOSTETLER EDWARDS PDF

La varsta de 62 ani se trece si el din viata. Familia Bogus a fost inmormantata pe teritoriul schitului parasit de calugarite in Alaturi de el se afla mormintele fiicelor sale.

Pe peretele stang al nartexului din biserica se mai gaseste inca o inscriptie funerara: Biserica ramasa de la schitul Rudi a fost inchisa in prin decizia autoritatilor eparhiale si a fost data sub supraveghere parohiei din satul Rudi de Jos. Mai tirziu, proprietar devenind un oarecare Mihail Rosea, ruda apropiata a lui Bogus, a fost transformata in locuinta pentru servitori.

Mănăstirea “Sfânta Treime”, s. Rudi, r. Soroca

In timp, complexul monastic a fost abandonat. Casele s-au ruinat si s-au distrus, ramanand marturie doar temeliile lor, un arc de piatra, pe unde era poarta schitului, si biserica dezvelita complet.

Manastirea Rudi isi reia activitatea la 24 octombrieprin straduinta arhimandritului Visarion Puiu, a fost aprobata restaurarea ei. In perioada celui de-al doilea razboi mondial manastirea a fost carmuita de staretul Ioachim Barbus, sub ascultarea caruia se aflau 30 de calugari. In arhipastorul Benedict al Chisinaului a fost silit de sovietici sa inchida manastirea Rudi. Averea locasului sfint a fost confiscata, iar calugarii s-au refugiat pe la alte manastiri.

Manastiri din Romania – Manastirea Curtea de Arges – Poze, Informatii

Dupa aceasta in manastire s-a instalat casa de copii, iar mai tarziu manastirikor monastic a fost transformat in spital de ftiziatrie pentru copii, avand si o scoala. Biserica Sfanta Treime a fost folosita si ca depozit.

  MANHAJ USRAH PDF

Spitalul a fost evacuat in si pana romannia manastirea a ramas pustie. Inin manastirea Rudi au venit si s-au asezat trei calugari: In au inceput lucrarile de reconstructie a manastirii.

Arhitectura bisericii din Rudi are un caracter bine pronuntat al bisericilor moldovenesti din veacul al XVI-lea. Dimensiunile generale ale bisericii nu sunt mari: Inaltimea peretilor din afara cin de 9 m, iar turla cu crucea are 20 m. Planul bisericii este treflat, avand grosimea peretilor de aproape un metru. Tinda se afla in partea sudica a bisericii.

In interior pronaosul este despartit de naos printr-un perete sustinut de doi stalpi puternici, avand forma rotunda. Cele trei abside sunt ornamentate cu arcaturi, in care, dupa traditia moldoveneasca veche, se pictau chipurile sfintilor.

Usile si ferestrele cu pervazuri semicirculare nu poarta urme de profilare gotica. Dintre toate bisericile Basarabiei au pastrat aceste profuuri numai usile si ferestrele bisericii Sfantul Dumitru din Orhei, zidita de Vasile Lupu, si ale paraclisului din cetatea Hotinului. Ghid biserici din Republica Moldova. Contact Form Powered By: